ČOČKA ČERVENÁ
luštěnina – čočka drobnozrnná loupaná půlená
MUNG FAZOLE NELOUPANÁ PŮLENÁ - CHILKA
luštěnina - fazole barevná
Složení: fazole mungo
Nutriční hodnoty (ve 100 g): energie 1452 kJ / 346 kcal, proteiny 24 g, sacharidy 63 g, z toho cukry 7 g, tuky 1,3 g, z toho nasycené mastné kyseliny. 0,3 g, vláknina 16 g, sodík 1 mg
Příprava: 30-50 minut vařte doměkka v neosolené vodě nebo dle receptu.
BALENO V ZÁVODĚ, KTERÝ ZPRACOVÁVÁ I OŘECHY (SKOŘÁPKOVÉ PLODY), SEZAM, OBILOVINY, MLÉKO, SIŘIČITANY, OXID SIŘIČITÝ, HOŘČICI A SÓJU
Skladujte: v chladu a suchu
Země původu: Indie
Dovoz z: EU
Obsah balení: 500 g
CHILKA DÁL
Recept (2 porce): omyjte ½ hrnku chilky a 10 minut jí máčejte. Přidejte špetku mleté kurkumy a v tlakovém hrnci vařte do měkka. Na pánvi rozpalte olej a přidejte 4 prolisované stroužky česneku, ½ lžičky na drobno nakrájeného zázvoru a 1 na drobno nakrájenou cibuli. Smažte, dokud směs nezačne hnědnout. Pak přidejte 1 oloupané a na drobno nakrájené rajče a počkejte než směs zkašovatí. Pak smíchejte s chilkou, přiveďte k varu a osolte. Na pánvi rozpalte olej, vsypte kumín (římský kmín). Když začnou praskat, přidejte špetku asafoetidy, 1 lžičku mletého koriandru, ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky garam masaly a zelené čili dle chuti. Smažte 1 minutu a poté smíchejte s dříve připravenou směsí a duste 5 minut. Přidejte čerstvé bylinky (nejlépe čerstvé listy koriandru). Na menší pánvi rozpusťte 1 lžící ghí a na něm osmahněte asafoetidu, ½ lžičky kumínu (římského kmínu) a čili dle chuti. Touto směsí pokapejte pokrm až na stole. Servírujte s rýží nebo čerstvým pečivem.