CIZRNA
luštěnina – cizrna celá
Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejvýživnější luštěniny. Je cha-rakteristická svou oříškovou chutí.
Aktuálně nejsou žádné akce
CIZRNA
luštěnina – cizrna celá
Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejvýživnější luštěniny. Je cha-rakteristická svou oříškovou chutí.
Složení: cizrna beraní
Nutriční hodnoty (ve 100 g): energie 1335 kJ / 320 kcal, bílkoviny 21,3 g, sacharidy 49,6 g, z toho cukry 11 g, tuky 5,4 g, z toho nasycené mastné kyseliny 1g vláknina 11,7 g, sůl 0,1 g
Příprava: cizrnu vždy máčíme 4-8 hodin. Vaříme minimálně 1-2 hodiny doměkka v neosolené vodě (nejlépe s kmínem, majoránkou či saturejkou). Sůl přidáme až na konci vaření.
Baleno v závodě, který zpracovává ořechy (skořápkové plody), sezam, obiloviny, mléko, siřičitany a oxid siřičitý, hořčici a sóju.
Skladujte: v chladu a suchu
Země původu: Indie
Dovoz z: UK
Obsah balení: 500 g
Distribuce v ČR: DNM company s.r.o., Trávníky 201, Střílky 768 04
CIZRNA NA ITALSKÝ ZPŮSOB
Cizrnu necháme namočenou 8 - 12 hodin (do vody přidáme jedlou sodu, asi půl lžičky na 0,5 l vody). Pak vodu slijeme a cizrnu propláchneme. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Pak přidáme na kostičky nakrájené mrkev a celer, na čtvrtky nakrájená rajčata, cizrnu a podlijeme vodou. Vaříme do měkka (zhruba 120 minut, v tlakovém hrnci 35 minut). Po uvaření osolíme a můžeme okořenit pálivou paprikou a posypat nakrájenou petrželí. Podáváme samostatně nebo s těstovinami.
HUMMUS
Cizrnu namočte na noc do vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu pořádně propláchněte čistou vodou a vařte s jedlou sodou na mírném plameni 120 - 150 minut. Jedlá soda urychlí změknutí. Vychladlou cizrnu mixujte a postupně přidávejte ledovou vodu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do hladké kaše pak vmíchejte tahini (sezamovou pastu) a ještě chvíli mixujte. Poté přidejte citronovou šťávu a sůl, znovu rozmixujte a ochutnejte.