Bio hřebíček - koření, které vyniká svou chutí a příjemnou aromatickou vůní. Jako jednodruhové
koření tvoří součást mnoha směsí, např. kari či garam masaly. Hodí se do slaných i sladkých
pokrmů, sušenek, kompotů, pečiva, ale i svařeného vína. Dochutit s ním lze omáčky i zeleninové
vývary a zeleninové pokrmy či vařenou rýži.
Kurkuma mletá BIO 50 g AYURVITA
Kurkuma mletá - koření, které se od pradávna používá především v orientální kuchyni pro svoji
oranžovožlutou barvu a mnoho významných účinků. Především do rýžových jídel, ale také do
zeleninových jídel, dresinků, marinád či polévek. V poslední době je však stále více oblíbená
i v české kuchyni.
Složení: kurkumovník dlouhý (Curcuma longa)
Skladujte: v temnu a suchu
Země původu: Indie
Dovoz: z EU
Obsah balení: 50 g
Chuť a použití: Chuť má kořeněnou až ostře trpkou, podobnou zázvoru. Její vůně je sytě dřevitá protkaná květy, citrusy a zázvorem. Nejčastěji se používá v indické kuchyni.Jako samostatné koření se hodí k darům moře, rýžovým jídlům, ragů, vaječným pokrmům, pikantním hořčičným omáčkám, můžeme s ní obyrvit např. másla, sýry, pečiva a likéry. Lze jí ochutit nudlové pokrmy, omáčky, zeleninu a majonézy. Důležitou složkou je samozřejmě ve všech žlutých kari. Špetku můžeme přidat i do těsta na knedlíky nebo na pečivo.
Indická vaječná omeleta
Budeme potřebovat: 6 vajec, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 3 lžíce šťávy z cibule, sekaná petrželová nať, plod chilli paprik, sůl, tuk na vymaštění plechu nebo mísy
Cibuli prolisujeme lisem jako česnek. V takto získané cibulové šťávě rozšleháme žloutky společně s nasekanou petrželovou natí, kurkumou, solí a nasekanou zelenou paprikou, ze které jsme předtím odstranili semena. Do dohladka vyšlehané hmoty zlehka vmícháme pevný sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vlijeme směs a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, až se omeleta zdvihne a ztuhne. Musí však zůstat kyprá! Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo vydatnou snídani s tmavým pečivem.